Met een hijsband hijsen: dit is belangrijk.

Hijsbanden zijn ideale middelen om lasten door de lucht te verplaatsen. Ondanks het lage gewicht heeft een hijsband een geweldig draagvermogen. Hijsbanden worden normaliter gebruikt in combinatie met een kraan of verreiker. Zware goederen kunnen hierdoor gemakkelijk van de ene plek naar de andere plek worden gehesen. Om zo veilig mogelijk te hijsen dien je op een aantal punten te letten:

 • De werklast van de hijsband;
 • De hellingshoek tijdens het hijsen;
 • De conditie van de hijsband;
 • De aard van de last.

Hieronder leggen we uit hoe en waar je precies op moet letten.

Werklast van de hijsband

Controleer op voorhand wat het maximaal toegelaten gewicht is van een lading dat een hijsband kan hijsen, de zogenoemde WLL (Working Load Limit). Hiervoor geldt het volgende: het maximale gewicht geldt tijdens het hijsen in rechte toestand. Hijsen in een hoek vergroot de belasting, waardoor je een hijsband nodig hebt met een grotere werklast. Let op dat je nooit een hoek van 120° graden overschrijd. Is de hoek groter dan 120° graden? Dan is het gewicht aan beide zijden groter dan de last zelf. Dit betekent dat er een enorme kracht ontstaat op de aanslagpunten. Wil je zeker zijn van veilig hijsen? Houd dan rekening mee met een maximale spreidhoek van 90° graden.

Wees ook alert dat de WLL wordt uitgedrukt in tonnen. Neem geen risico en zorg ervoor dat de werklast altijd hoger is dan te hijsen last. Wist je dat de kleur van de hijsband aangeeft wat de WLL is? Zo kun je in één oogopslag zien wat de band kan hijsen. Even een geheugensteuntje:

 • Paars = 1 ton
 • Groen = 2 ton
 • Geel = 3 ton
 • Grijs = 4 ton
 • Rood = 5 ton
 • Bruin = 6 ton
 • Blauw = 8 ton
 • Oranje = 10 ton

De zwarte banden die in de hijsband zijn verwerkt geven aan wat de werklast van de hijsband is. Iedere lijn staat voor 1 ton. Tevens is het verplicht dat de WLL vermeld staat op het label van de hijsband.

Dubbelcheck jouw hijsband, het is jouw verantwoordelijkheid

Hijsbanden hebben de verplichting minimaal één keer per jaar gecontroleerd te worden. Deze controle dient door een gekwalificeerde keurmeester gedaan te worden. Bij intensief is het raadzaam om de band vaker te laten keuren. Waar kijkt de keurmeester precies naar? Om te beginnen kijkt hij of zij naar insnijdingen of slijtageplekken. Veiligheidslabel dient aanwezig te zijn en ook leesbaar. Resultaten van deze keuring dienen aanwezig te zijn bij het bedrijf of project. Tijdens een inspectie is het van groot belang om deze keuringen te kunnen tonen.

Een beschadigde hijsband functioneert niet optimaal. Bij het gebruik van beschadigde hijsband wordt de kans op ongelukken erg groot. Daarom is voor elk gebruik essentieel een visuele controle uit te voeren. Wees kritisch. Bij verkleuring kun je de hijsband niet meer gebruiken. Uv-straling tast de hijsband aan. Ook aantasting door chemicaliën zorgt ervoor dat de hijsband niet meer bruikbaar is. Neem geen risico door een beschadigde hijsband te gebruiken.

Wat wil je hijsen?

Hijsen kan op diverse manieren. Dit hoeft niet altijd met hijsbanden te gebeuren. Kettingen en staalkabels kunnen diverse lasten door de lucht verplaatsen. Uiteraard baseer je de keuze op basis van de aard van de last. Is de last kwetsbaar? Gebruik dan hijsbanden voor het hijsen. Door de harde structuur van kettingen en staalkabels kan de last sneller beschadigd worden. Vergeet overigens niet dat een hijsband gevoelig is voor hoeken en scherpe randen. Om de risico op beschadiging te minimaliseren kun je gebruik maken van hoekbeschermers of hoezen.

Optimale veiligheid

Door de bovenstaande punten uit te voeren weet je dat je op een veilige manier gaat hijsen. Neem ook jouw eigen veiligheid serieus. Loop niet onder de last en ga absoluut niet op een gehesen last staan. Draag daarbij ook de juiste beschermingskleding zoals een helm en veiligheidsschoenen. Tot slot is het van belang de last goed aan te slaan. Wil je meer lezen over hijsen? Bekijk dan onze blogs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *