Meer tillen met een lichte kunststof hijskabel? Het kan!

Hoe is het mogelijk dat een lichte kunststof hijskabel meer kan tillen? Dat is gemakkelijk te verklaren. Doordat de hijskabel driekwart minder weegt dan een stalen hijskabel, wordt de capaciteit van een torenkraan met een kunststof hijskabel vergroot. Niet alleen wordt de capaciteit vergroot, maar ook de levensduur is veel langer.

Liebherr heeft, in samenwerking met Teufelberger, de nieuwe hijskabel vorig jaar geïntroduceerd. De ontwikkeling van deze kabel heeft tien jaar geduurd. De laatste jaren werden met name gespendeerd aan het testen.

Nieuwe signaalkleuren

Een van de praktische aanpassingen zijn de signaalkleuren. De rode kleur op de buitenmantel is verplaatst naar de binnenmantel. Hiermee zijn beschadigingen gemakkelijk en eerder te herkennen. Het kleurverschil is goed waar te nemen. Een machinist trekt de kabel de hele dag langs zijn cabine waardoor hij of zij in één oogopslag kan zien of er beschadigingen zijn.

Bij staalkabels is dit een stuk lastiger. Een machinist controleert de hijskabel vaak tijdens het smeren. Een preventieve noodzaak om stug of roest te voorkomen. Een kunststoffen kabel heeft dit niet meer nodig. De levensduur wordt hiermee vier tot vijf keer zo lang.

Minder door gewicht

Wat met name prettig is, is het lichte gewicht van de kabel. Dit betekent dat er veel minder dood gewicht aan de giek hangt. Dit kan zomaar 6 tot 11 ton schelen! Oftewel, de capaciteit neemt toe. Daarnaast scheelt het ook met de montage. In plaats van twee man om alles op zijn plek te krijgen heb je er nu maar een nodig.

De voordelen op een rijtje

  • Een kunststof hijskabel gaat tien jaar mee.
  • Lichter waardoor de hijscapaciteit toeneemt.
  • Onderhoudsvrij.
  • Beschadigingen in één oogopslag te zien.
  • Kunststof kabel is gemakkelijk aan te brengen.

Soepeltjes

Niet alleen een lange levensduur, een lichter gewicht en minder onderhoud blijft de hijskabel ook nog eens soepel. Staal neemt een vorm aan wanneer dit gedeelte nooit van de hijstrommel afkomt. Een kunststof hijskabel heeft dit probleem niet. De kabel is ook nog eens stiller en maakt gemakkelijker bochten, waardoor de hijsmotor iets minder hard hoeft te werken en zo’n 5% minder energie verbruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *