Hoe hard is de bouw geraakt door de lockdown?

Ierland, het Verenigd Koninkrijk en België gingen wekenlang in een harde lockdown. Bouwplaatsen stonden op slot. Gelukkig hebben deze zware maatregelen er voor gezorgd dat de schade beperkt bleef. Eind juni konden de meeste bouwplaatsen weer open. Hoe zit dit nu in Nederland?

In Nederland werd al snel een doorwerkprotocol opgezet. Door de snelle reactie heeft de Nederlandse bouw in mindere mate schade geleden. In andere landen was dit niet het geval. In heel Europa is de bouwproductie in april met 24 procent gedaald ten opzichte van februari. Dit is één de grootste dalingen ooit.

Verschillende cijfers

Hoewel de Europese cijfers bekend zijn, is dit niet representatief voor ieder land. De verschillen zijn daarvoor te groot. Zo is de bouwproductie in Frankrijk tussen februari en april gezakt met 61 procent, terwijl in Spanje dit zakte met 28 procent. In sommige landen was er zelfs sprake van groei, waaronder Nederland (0,7 procent).

Onheilspellende verwachting?

Een onderzoek van het Europees Architecten-onderzoek van USP concludeert dat eind 2020 de bouwvolumes in veel landen negatief gaan eindigen. Het onderzoek is een combinatie van orderboeken van architecten, bouwvergunningen en het consumentenvertrouwen. Door deze factoren te combineren kan het USP een voorspelling doen.

Wat is dan de verwachting? In het Verenigd Koninkrijk zal de bouwproductie dalen tot 9 procent. In Spanje en Frankrijk daalt het volume met 7 procent en in Italië zelf met 10 procent. Nederland en Duitsland zal te maken krijgen van een daling van 4 procent. Minder zwaar dan andere landen. Reden? In deze landen ging de bouw niet op slot.

Momenteel worden de lockdowns door heel Europa teruggedraaid. Men ziet dus een herstel in de bouw. De productie is weer tot 85 procent opgeschroefd.

Geen winst dit jaar

Het zijn bijzondere tijden. In Nederland staat de winstgevendheid van veel bouwbedrijven onder druk. 40 procent van de bouwbedrijven verwachting eind dit jaar geen winst te maken of zelfs verlies te maken.

Dit heeft consequenties. In heel Europa zal faillissementen stijgen met 15 tot 24 procent wegens de lockdown. In Nederland tot en met 19 procent. Met name voor kleine bouwers is het lastig. Zij zijn vaak onderaannemers van de hoofdaannemers. Wanneer de hoofdaannemer de kosten moeten drukken, zal dit effect geven op de marges van de kleine aannemer. De margedruk wordt groter. Wat voor effect heeft de crisis op jouw onderneming gehad?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *