Hoe ga je om met de coronacrisis op de werkvloer en in het personeelsbeleid?

Een aantal maanden geleden stroomde het van de vacatures binnen de bouw. Hoe zit het nu met de vacatures? Zitten bouwbedrijven midden in de coronacrisis er nog steeds op te wachten? Nog wel, want veel bouwprojecten lopen nog steeds door. Mocht het werk momenteel pauzeren, schuift het op naar een andere periode. De bouw komt dus nog steeds mensen tekort. Wellicht durven mensen nu niet zo snel een overstap te maken.

De bouw is dus nog positief over de nabije toekomst. Hoewel de vacatures nog doorlopen, is het afnemen van sollicitaties wel veranderd. Het vraagt enige creativiteit van bedrijven. Virtueel of op ruime afstand een kennismakingsgesprek met elkaar aangaan is nu de standaard.

Het personeel die nu werkzaam zijn worden zoveel mogelijk aan het werk gehouden. De betalingen gaan door. De uitvoering van werkzaamheden zijn niet veranderd, maar de inrichting wel. Alles moet ‘coronaproof’ worden gemaakt. Voldoende afstand houden is hierbij prioriteit nummer 1. Mocht het voorkomen dat bouwvakkers toch binnen de 1,5 meter komen te staan, worden er mondkapjes en handschoenen gebruikt. Dit vraagt om een gedragsverandering van de bouwvakkers. Op veel bouwplaatsen realiseren de bouwvakkers de noodzaak van deze aanpassingen.

Nieuwe kansen

Juist door de coronacrisis zullen meer Nederlanders hun vakantie in eigen land doorbrengen. Dit biedt kansen. Bijvoorbeeld extra vraag naar vakantiewoningen of hotels. Daarnaast is er nog steeds een groot tekort aan woningen. Om aan de vraag te voldoen is het van belang om versneld weer op te starten met woningbouwprojecten.

Versoepeling maatregelen

Momenteel is er nog genoeg werk. Al helemaal op het gebied van infra, waar veel opdrachtgevers de projecten naar voren schuiven. Echter, is het belangrijk dat de maatregelen zo snel mogelijk weer versoepelt kunnen worden. Sommige opdrachtgevers pauzeren de projecten of nemen pas op de plaats. Wat voor effect de coronacrisis gaat hebben laat nu nog even op zich wachten. Dat het enigszins een negatief effect heeft mag duidelijk zijn. Alleen in welke mate?

Wil je meer artikelen lezen? Dat kan hier. Wil je up-to-date blijven over corona? Volg dan de liveblog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *